Orăștie, str. Armatei, nr. 16
cod. 335700, Județul Hunedoara
secretariat.cfic.orastie@mai.gov.ro
Telefon  +40 254 241 990

Evenimente

PURTĂTOR DE CUVÂNT
comisar șef de poliție SIMEDREA IONELIA-FLORIANA
Telefon: 0254.241.990;  Fax: 0254.247.521
E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Cursul de specializare, Specialist în domeniul securității și sănătății în muncă

     Începând cu 9 ianuarie 2022, timp de trei săptămâni, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă a M.A.I Orăștie, se desfășoară programul de formare profesională, Specialist în domeniul securității și sănătății în muncă.

     Cursul face parte din oferta de programe formative de specializare a C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, pentru anul de învățământ 2022-2023, este autorizat A.N.C. și se adresează personalului cu atribuții pe linia securității și sănătății în muncă din cadrul structurilor din subordinea M.A.I. .

     Activitatea de formare, cu frecvență, este asigurată de formatori din cadrul Direcției Inspecția Muncii din cadrul D.G.M.R.U. și din cadrul Catedrei de Pregătire Structuri Suport a C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, iar grupa de pregătire este alcătuită din 15 cursanți proveniți din structuri M.A.I. din mai multe regiuni ale țării.

Cursul de inițiere în carieră subofițeri I.G.S.U. din structurile suport

     În conformitate cu Graficul cursurilor  pentru anul de învățământ 2022-2023, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă a M.A.I Orăștie, în data de 9 ianuarie 2023, debutează Cursul de inițiere în carieră- specialitatea logistică, destinat subofițerilor din cadrul structurilor suport ale I.G.S.U..

     Activitatea de formare are o durată de 3 luni și se desfășoară în cadrul Catedrei de Structuri Suport în sistem modular cu frecvență. Clasa este alcătuită din 30 cursanți proveniți din structurile suport ale I.G.S.U. din toată țara.

Cursul de inițiere destinat soldaților și gradaților profesioniști din cadrul structurilor de pază ale I.G.S.U.

      Soldații și gradații profesioniști (SGP) constituie o categorie de personal tot mai  numeroasă, recrutată pe bază de voluntariat și angajați pe baza unui contract, Centrul de Formare Inițială și Continuă a M.A.I Orăștie asigură instruirea inițială a soldaților profesioniști din cadrul structurilor M.A.I., în vederea dezvoltării de competențe în domenii de activitate sau calificări specifice.

     Astfel, în perioada 09.01-03.02.2023, 18 soldați profesioniști (pistolari) din cadrul structurilor de pază ale unităților subordonate I.G.S.U. participă la Cursul de inițiere în carieră în cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie.

     Activitățile de pregătire se vor desfășura în cadrul Catedrei de Ordine și Siguranță Publică, beneficiind de condiții moderne de pregătire și formatori cu o bogată experiență profesională, conform cu competențele necesare în îndeplinirea atribuțiilor profesionale.

    
1989 – 2022. 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.Comemorarea eroilor revoluției românilor

     Polițiști din cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie au participat astăzi 22 decembrie, la activitățile comemorative prilejuite de împlinirea a 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

     Acțiunea a fost organizată de către Asociația Revoluționarilor ”21 Decembrie” Orăștie în colaborare cu Primăria Orăștie, Consiliul Local Orăștie și Protopopiatul Ortodox Orăștie și a constat în oficierea unui parastas de pomenire în memoria eroilor revoluției, alocuțiuni din partea oficialităților și a invitaților, iar la final, depuneri de coroane la Monumentul Eroilor revoluției din Piața Europa și monumentul ridicar în memoria foștilor noștri camarazi căzuți pe timpul evenimentelor din decembrie 1989 din incinta C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie: slt.pm. Călin Morariu și slt. pm. Cotfas Marinel.

DARUIND VEI DOBANDI! Donând sânge putem salva vieți, putem aduce bucurie pe chipurile celor în suferință.
 

     Angajați C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie alături de cursanți din cadrul cursului de inițiere în carieră, s-au alăturat miercuri, 7 decembrie 2022, campaniei de donare de sânge “DARUIND VEI DOBANDI”, organizată de Centrul de Transfuzie Sanguina Hunedoara-Deva.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA !
 

    Cu prilejul Zilei Naționale a României, joi, 1 decembrie 2022, ofițeri din cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie au participat la manifestarea oficială dedicată Zilei Naționale a României.

     Evenimentul s-a desfășurat la troița de lângă Catedrala Ortodoxă din Piața Victoriei și a cuprins oficierea unui Tedeum de către preoți din cadrul Protopopiatului Ortodex Orăștie, susținerea de alocuțiuni din partea primarului municipiului Orăștie, a președintelui Asociației Orăștie-vatră de cultură strămoșască și un elev din cadrul Liceului Aurel Vlaicu Orăștie.

      Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori în memoria celor căzuți pentru înfăptuirea Marii Uniri.

 
 
 
Depunerea jurământului de credință

     Echipa Centrului de Formare Inițială și Continuă a M.A.I. – Orăștie are, are începând cu 20 octombrie, noi membri. Colegii noștri, ofițerii de poliție, au început cariera profesională cu primul pas: depunerea jurământului de credință.

     Activitatea a respectat ceremonialul impus de acest moment, iar conducerea centrului a subliniat importanța momentului și a rolului profesional al acestora, rol care trebuie să se desfășoare cu implicare și asumare, respectând integritatea profesională.  

Curs de inițiere în carieră destinat subofițerilor din cadrul I.G.S.U.

     În conformitate cu Graficul cursurilor pentru anul de învățământ 2021-2022, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie se desfășoară cursul de inițiere în carieră, pentru subofițerii din structurile I.G.S.U., în specializările: logistică, comunicații și tehnologia informației, achiziții publice, secretariat și documente clasificate, financiar, informare și relații publice, protecția informațiilor clasificate, resurse umane, securitate și sănătate în muncă.

      Programul formativ are o durată de 13 săptămâni și se desfășoară în sistem modular, un stagiu de practică, desfășurat în cadrul unităților de proveniență și modulul teoretic, desfășurat în cadru C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie.

Curs de perfecționare Inspector în domeniul securității și sănătății în muncă

    Anul de învățământ 2022-2023 debutează cu un curs de perfecționare autorizat A.N.C. Astfel, în perioada 10-28.10.2022, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie, se desfășoară cursul de perfecționare Inspector în domeniul securității și sănătății în muncă, având un număr de 80 de ore de pregătire.

     Pentru acest program formativ Direcția Inspecția Muncii din D.G.M.R.U a repartizat un număr de 28 cursanți, proveniți din cadrul instituțiilor aflate în subordinea M.A.I..

 
C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie alături de Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie la ceas aniversar

 

(foto: Adrian Căsălean, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie)

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la înființarea Muzeului din Orăștie, prilej cu care conducerea C.F.I.C. a M.A.I. Orăștie a dorit să adreseze felicitări colectivului muzeului:

”Este o onoare să adresăm felicitări Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Orăștie cu prilejul împlinirii a 70 de ani de existență.

Munca unui muzeu ​​are o mare valoare spirituală în educarea oamenilor, constituind dintotdeauna o importantă sursă de informare despre istoria trecutului unei națiuni. Datorită muzeelor, a personalului inimos care cu dăruire, pasiune și simț al datoriei contribuie la dezvoltarea patrimoniului cultural, fiecare dintre noi avem ocazia să cunoaștem valorile culturale și materiale ce ne identifică ca neam.

Vă adresăm tuturor celor care contribuie la activitatea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie cuvinte de apreciere și respect pentru întreaga activitate pe care o desfășurați, precum și pentru dăruirea de care dați dovadă zi de zi pentru dezvoltarea comunității din care facem cu toții parte.”

 

 
 Un nou curs de perfecționare autorizat A.N.C. - Inspector/referent  resurse umane

     Centrul de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie organizează, începând cu data de 19 septembrie 2022, cursul de Inspector /Referent Resurse Umane, curs acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației.

     Programul de formare profesională are o durată de 60 de ore și se adresează personalului din structurile M.A.I. cu atribuții în domeniul resurse umane, iar activitățile de formare constau în prezentarea aspectelor legislative specifice, și o serie de aplicații practice.

     Nevoia de formare a structurilor suport ale Ministerului Afacerilor Interne care se ocupă de recrutarea personalului, gestionarea resurselor umane și formarea profesională a devenit o prioritate în contextul lipsei de personal sau fluctuației acestuia, sens în care acest program formativ își dorește să acționeze.

     Participanții la cursul de Inspector/ referent resurse umane au fost nominalizați de instituțiile beneficiare după cum urmează: Direcția Medicală a M.A.I., Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență Ciolpani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Barbu Știrbei” al Județului Călărași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”General Eremia Grigorescu” al Județului Galați, Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Tudor Vladimirescu” Gorj, și Clubul Sportiv Dinamo București.

Cursul de inițiere în carieră - agenți, specialitățile Financiar, Secretariat, Comunicații și Informatică și Logistică

     Începând de astăzi, 29.08.2022, timp de 4 săptămâni, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie se va desfășura Cursul de inițiere în carieră destinat agenților de poliție în specialitățile Financiar, Secretariat, Comunicații și Informatică și Logistică.

     Programul de formare se adresează agenților încadrați direct sau prin transfer din instituţiile publice de apărare şi securitate naţională, în calitate de specialişti, iar activitățile didactice sunt proiectate în vederea formării competențelor specifice în exercitarea activităților profesionale ce le revin cursanților, potrivit atribuțiilor și competențelor legale.

     Cursul are 160 ore și se desfășoară în sistem modular, 120 ore activități de învățământ și 40 ore stagiu de practică la unitățile de proveniență. În urma absolvirii, participanților li se eliberează certificate de studii și fișe matricole cu recunoaștere la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Continuă pregătirea profesională a personalului din structurile de Politie Locala

     În conformitate cu graficul cursurilor al Centrului de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie, în perioada 29.08-25.11.2022, în cadrul centrului se va desfășura cursul de formare inițială a polițiștilor locali, cu durata de 3 luni, seria a III-a din anul de învățământ 2021-2022.

     Planul procesului de formare profesională urmărește creșterea calității activităților de pregătire și formarea deprinderilor specifice misiunilor și competențelor legale. Principiile didactice de acțiune pentru realizarea obiectivelor sunt specifice activităților de formare a adulților facilitând procesul învățării având în vedere experiența diferită și diversă a acestora dar și caracteristicile care pot influența procesul de instruire.

     La curs participă un număr de 17 polițiști locali din mai multe zone ale țării.

 
 
Ofițeri din structurile M.A.I.  al Republici Moldova se pregătesc în cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie

     În perioada 22.08-02.09.2022 în cadrul centrului se va desfășura cursul de perfecționare: Utilizarea armamentului din dotare, seria I – 2021-2022. La programul de formare profesională participă ofițeri din structurile operative și formatori sau instructori cu atribuții în domeniul utilizării armamentului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

     Programul de formare își propune dezvoltarea competențelor necesare îndeplinirii atribuțiilor personalului din structurile operative a căror activitate presupune folosirea armamentului în intervenția polițienească, din cadrul M.A.I. al Republicii Moldova.

     Cursul de perfecționare are o durată de 80 de ore, iar activitățile de învățământ cuprind activități directe aplicate în concordanță cu legislația specifică, lecții mixte și şedinţe practice, pliate pe nevoile reale de pregătire ale beneficiarului.

 Stagiu de formare  - Etică organizațională și integritate în M.A.I

 

 

     Și în anul 2022, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. din Orăștie, continuă  implementarea proiectului „Etică organizațională și integritate în M.A.I.”, inițiat în anul 2015, de către Direcția Generală Anticorupție și desfășurat în colaborare cu instituții de formare ale Ministerului Afacerilor Interne.

     Stagiile de formare, cu durata de 3 zile, sunt destinate funcționarilor M.A.I., aflați la început de carieră, care își desfășoară activitatea în prezent în cadrul structurilor de poliție, poliție de frontieră, imigrări, jandarmi și servicii județene ale Direcției Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

     Scopul proiectului „Etică organizațională și integritate în M.A.I.” este consolidarea unui comportament etic și integru în asigurarea aplicării legii,  fiind utilizate metode nonformale și interactive,  exerciţii individuale şi de grup, având ca obiectiv a-i determina pe tinerii lucrători să-şi descopere valorile personale, credinţele şi comportamentele adiacente şi să le antreneze capacitatea de a lua decizii bazate pe valori, atât în viaţa curentă profesională, cât şi cea personală.

     La activitatea desfășurată în perioada 06-08.04.2022 participă 16 lucrători din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Județene Hunedoara și Alba, Inspectoratelor Județene de Jandarmi Hunedoara și Alba și din cadrul Serviciului de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara.

     Organizarea regională a stagiului de formare este susținută prin implicarea directă a ofițerilor din cadrul Serviciilor Județene Anticorupție Hunedoara și Alba, pe de o parte, iar, pe de altă parte, de experiența profesională, atât a unor lectori şi specialişti din cadrul structurilor M.A.I., cât şi a unor traineri din afara M.A.I. care vor transmite funcționarilor M.A.I. mesaje motivaționale, având în vedere începutul de carieră al acestora.

 

 Program formativ – Schimbarea specialității – domeniul Logistică
        Pentru un număr de 18 cadre militare din structurile Ministerului Afacerilor Interne, în perioada 04-15.04.2022, s-a desfășurat cursul pentru schimbarea specialității pentru un nou domeniu de muncă.

     Acest  program formativ urmărește să abiliteze personalul din cadrul M.A.I. cu noile atribuții pe care le au urmare a mutării de la o specialitate la alta în cadrul unităților de proveniență.

      La această serie au participat subofițeri din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi (Botoșani, Bihor, Suceava, Hunedoara, Timiș)  și Inspectoratul General pentru Aviație - București.

 Inițiere în carieră – POLIȚIE LOCALĂ
 

     În data de 04 aprilie 2022, Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. –Orăștie a deschis porțile primei serii  a cursului de formare inițială destinat polițiștilor locali, cu funcții de execuție. Cursul, la care participă 20 de polițiști locali cu atribuții în domeniul ordinii publice și circulației rutiere,  va fi desfășurat pe o perioadă de 3 luni, iar participanții reprezintă Polițiile locale din Deva, Timișoara,  Arad, Reșița, Jidvei, Aiud, Florești, Blaj, Vulcan, Apahida, Moșnița Nouă și Bustuchin. Pe durata a 3 luni, toți polițiștii locali vor participa la activități de instruire și practic-aplicative, planificate astfel încât să asigure formarea competențelor solicitate pentru această categorie profesională. Astfel, instituția noastră de formare continuă, în baza prevederilor Legii 155/2010 asigurarea formării inițiale pentru poliția locală.

 

 Aspecte specifice ale relaționării cu minorii în cadrul activității polițienești
        Stagiul de formare se adresează acelor structuri care, prin specificul activității, relaționează cu minorii, victime sau martori. Proiectat pe durata a 10 zile, stagiul de formare sprijină personalul M.A.I. în identificarea unor posibile moduri de acțiune în relație directă cu minorii în general, cu minorii victime sau martori, în particular. Activitatea abordează aspecte care se referă la specificul comunicării cu minorii, raportat la vârsta acestora, la aspectele comportamentale care sunt optime și care asigură, pe de o parte, respectarea interesului suprem al copilului, cât și crearea unei relații de încredere între personalul M.A.I. și aceștia.

     Noutatea acestui stagiu a constat atât în abordarea unui aspect punctual – interacțiunea polițist-minor - victima/martor- o verigă foarte importantă din traseul pe care cel din urmă îl parcurge în procedurile judiciare, cât și în faptul că formatorii din cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie au fost susținuți de experți ai organizațiilor neguvernamentale cu experiență în domeniul interacțiunii cu minorii victime /martor - Centrul Român de Politici Publice București (C.R.P.E.), Fundația Terre des hommes România (Tdh) și experți din cadrul structurilor implicate – Inspectoratul General al Poliției Române-Serviciul de Analiză Comportamentală (S.A.C).

     La stagiul planificat în perioada 28.03-08.04.2022 și desfășurat ”la distanță” –online- au participat 14 polițiști (Inspectoratul General al Poliției Române și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane) și  cadre militare (Inspectoratul General al Jandarmeriei Române).

 

 

Curs de inițiere Soldați profesioniști – pază din structurile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

  

     Programul formativ, unul de noutate, din punct de vedere al categoriei de personal căreia i se adresează – soldați profesioniști al Ministerului Afacerilor Interne, este un program care se desfășoară, în sistem modular, pentru 12 săptămâni.

     Aspectul practic –aplicativ al cursului este definitoriu, participanții exersând deprinderile de tragere cu armamentul din dotare, respectiv dezvoltând deprinderile de supraveghere și pază instituțională.

     La acest program formativ participă 28 soldați profesioniști recrutați de către 9 unități ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care vor fi angajați, ulterior promovării examenului de absolvire a modulului I , în cadrul acestor unități.

 

Stagiul de formare în domeniul securității și sănătății în muncă pentru lucrătorii desemnați din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

  

     Legislația aferentă domeniului securității și sănătății în muncă este aplicată uniform în toate unitățile Ministerului Afacerilor Interne, mai ales cele din domeniul situațiilor de urgență.

    Astfel, în perioada  14-18.03.2022, în cadrul centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I din Orăștie, se desfășoară activitatea destinată lucrătorilor desemnați pentru activitatea de securitate și sănătate în muncă din cadrul inspectoratelor județene ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

   Cei 19 participanți la acest stagiu parcurg, sub îndrumarea specialiștilor din cadrul Biroului Inspecția Muncii din cadrul I.G.S.U., aspectele legislative de noutate și identifică modalități concrete de aplicare a  acestora în cadrul unităților teritoriale.


Stagiu de formare - Aplicarea eficientă a prevederilor legale privind contravenția
  

     Destinat personalului operativ al Poliției Române, acest stagiu vine să actualizeze cunoașterea legislației pentru personalul implicat în aplicarea sancțiunilor contravenționale, precum și să dezvolte deprinderile practice necesare pentru ca atât contravenientul, cât și personalul constatator să fie parte a unui proces constructiv.

     Polițiștii participanți la stagiu se află în primii 2 ani de activitate, astfel că un asemenea stagiu poate sprijini formarea unor deprinderi corecte și creșterea încrederii în sine a acestora.Desfășurată în perioada 23-25.02.2022, la activitate participă polițiști din 16 inspectorate teritoriale ale Poliției Române, respectiv I.P.J. Arad, Sălaj, Timiș, Hunedoara, Dolj, Olt, Mehedinți, Maramureș, Gorj, Cluj, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud și Bihor.

Stagiul de formare în domeniul securității și sănătății în muncă pentru lucrătorii desemnați din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române
       Preocuparea Ministerului Afacerilor Interne pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor este una constantă, iar respectarea prevederilor legislative referitoare la acest domeniu este o prioritate.

     În acest context, în perioada 21-25.02.2022, în cadrul centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I din Orăștie, se desfășoară prima activitate destinată lucrătorilor desemnați pentru activitatea de securitate și sănătate în muncă din cadrul inspectoratelor județene ale Jandarmeriei Române.

     Cei 16 participanți la acest stagiu analizează aspectele legislative de noutate, precum și modalitatea de uniformizare a aplicării acestora în cadrul unităților teritoriale.

 

Evaluarea activităţii desfăşurate de Centrul de Formare Iniţială şi Continuă al M.A.I. – Orăştie, în anul 2021

     În data de 10.02.2022, la sediul Centrului de Formare Iniţială şi Continuă al M.A.I. – Orăștie s-a desfășurat activitatea de prezentare a activității și a rezultatelor  obținute de către instituția noastră  în anul 2021.

     Activitatea de evaluare, organizată în conformitate cu procedurile specifice de la nivelul M.A.I., s-a efectuat în prezența reprezentanților principalelor structuri de ordine şi siguranţă publică din județ, precum și a invitaților speciali,  respectiv domnul Călin-Petru Marian, prefectul județului Hunedoara, ing. Ovidiu-Laurențiu Bălan, primarul municipiului Orăștie, chestor de poliție Valentin Minoiu, (î) director în cadrul Direcției Generale Management Resurse Umane a M.A.I. (participare în sistem videoconferință), a domnului comisar-șef de poliție dr. Sorin-Călin Borzan, (î) Prorector al Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București, a domnului chestor principal de poliție dr. Ovidiu Macovei, director al Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen Buzău, precum și a domnului comisar-șef de poliție dr. Liviu Gabriel Dumitru, director al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca.

     În raportul de evaluare prezentat, directorul centrului, doamna comisar-şef de poliţie Daniela Rodica Tămaș, a evidențiat progresul  pe care  C.F.I.C. Orăștie l-a înregistrat la finalul anului 2021, care, deși marcat de evoluția pandemică la nivel național,  a fost marcat de menținerea unui număr de programe formative implementate la același nivel ca și în anul precedent, de creșterea la 5 a numărului de programe formative autorizate de către Autoritatea Națională a Calificărilor,  precum și de continuarea formării în sistem ”la distanță”.

     Invitaţii prezenţi și-au exprimat aprecierea cu privire la eficienţa activităţilor desfășurate de către Centrul de Formare Iniţială şi Continuă al M.A.I. – Orăştie în domeniul formării profesionale pentru personalul M.A.I., subliniind rolul important al instituției de formare în domeniul creșterii gradului de pregătire teoretică și practică și a profesionalismului  angajaților din structurile de ordine și siguranță publică.