Orăștie, str. Armatei, nr. 16
cod. 335700, Județul Hunedoara
secretariat.cfic.orastie@mai.gov.ro
Telefon  +40 254 241 990

Evenimente

PURTĂTOR DE CUVÂNT
Subcomisar de poliție SIMEDREA IONELIA FLORIANA
Telefon: 0254.241.990;  Fax: 0254.247.521
E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NOIEMBRIE

Elevii de astăzi, specialiștii de mâine: ”Ziua Ștafetei 2018” la Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. – Orăștie

     În data de 23 noiembrie 2018, un număr de 22 de copii din cadrul Liceului Tehnologic ”Nicolae Olahus” din Orăștie, cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani, au dorit să se inițieze în tainele profesiilor de jandarm sau polițist.

       În acest sens, îndrumați de cadrele didactice, elevii au pășit pragul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. unde au primit informații cu privire la beneficiile profesiei de jandarm sau polițist, le-au fost prezentate elemente de tehnică militară aflată în dotarea structurilor M.A.I., momente din istoria cazărmii și au participat la o ședință practică de tragere cu armamentul din dotare desfășurată de polițiști locali aflați la cursul de inițiere în carieră desfășurat în cadrul centrului.

     Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu derulat de către Liceul Tehnologic ”Nicolae Olahus” din Orăștie și la care Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. este partener. Scopul acțiunii este de a facilita participarea copiilor la deciziile importante ce le pot  influenta viata și comunitatea în care trăiesc.  

 

Etică și integritate organizațională în M.A.I. - stagiu de formare destinat personalului aflat la început de carieră

     În perioada 20-22 noiembrie 2018, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. se desfășoară stagiul de formare ”Etică organizațională și integritate în M.A.I.”, destinat funcționarilor M.A.I. aflați la început de carieră din structurile de poliție și jandarmerie din județul Hunedoara.

    Stagiul beneficiază de participarea unui număr de 22 de lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Hunedoara și al Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Decebal” Hunedoara, scopul proiectului este acela de a dezvolta abilitățile necesare manifestării unui comportament etic și integru în asigurarea aplicării legii.

     La deschiderea stagiului de formare participă prefectul județului Hunedoara – dl Fabius -Tiberiu Kiszely, reprezentanți ai autorităților publice locale, precum și șefii instituțiilor M.A.I. din județ, care au salutat iniţiativa Direcţiei Generale Anticorupţie, subliniind faptul că  promovarea unui comportament etic şi integru în organizaţiile din care fac parte tinerii participanți, este o condiţie esenţială pentru îmbunătățirea  imaginii structurilor M.A.I., pe plan local.

     Aceaastă activitate este prima dintr-o serie de 4 stagii planificate, toate aparținând proiectului” Etică organizațională și integritate în M.A.I.”, implementat de Direcția Generală Anticorupție și desfășurat în colaborare cu Institutul de Studii pentru Ordine Publică şi Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Fundaţiei ”Hanns Siedel” încă din luna noiembrie 2015.

 
SEPTEMBRIE

”Împreuna putem salva vieți”

    Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. – Orăștie a răspuns activ la campania umanitară de donare de sânge organizată de către Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara, sub egida ”Împreuna putem salva vieți”. 

    Astfel, vineri 27 septembrie 2018, reprezentanți ai Centrului de Transfuzie Sanguină Hunedoara s-au deplasat la sediul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. – Orăștie, unde personalul din cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. – Orăștie, alături de cursanți aflați la programele de pregătire derulate la nivelul centrului, au donat voluntar sânge pentru cei aflați în suferință.

       

Ofițeri din structurile Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova se instruiesc la Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. – Orăștie

     În baza Planului de cooperare al Ministerului Afacerilor Interne din România și Republica Moldova, începând din data de 24.09.2018, pe parcursul a două săptămâni, Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. – Orăștie găzduiește programul de perfecționare ”Utilizarea armamentului specific din dotare și aplicarea măsurilor tactice polițienești”, destinat personalului Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova.

    Participanții la acest program formativ sunt specialiști ai Inspectoratului General al Poliției și, respectiv, al Poliției de Frontieră din Republica Moldova.

    Cursul își propune dezvoltarea competențelor necesare îndeplinirii atribuțiilor specifice personalului din cadrul M.A.I.- Republica Moldova, a cărui activitate presupune folosirea armamentului și aplicarea măsurilor tactice polițienești.

    Caracterul de noutate și unicitate al acestui program formativ pentru instituția noastră, este dat, în mod special, de grupul țintă căruia se adresează – ofițeri din cadrul M.A.I al Republicii Moldova, organizarea lui fiind rezultatul bunelor practici pe care le-am dezvoltat în cadrul programelor de perfecționare și specializare destinate personalului M.A.I. din România.

 

Curs destinat reprezentanților lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

     Reprezentanții lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă continuă să fie instruiți, în conformitate cu legislația în vigoare, în cadrul instituției noastre. În perioada 17-21.09.2018 se află la cursul de 40 de ore angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Conținutul cursului asigură transpunerea prevederilor legislative prevăzute în H.G. 1425 din 2006 în activitatea inspectoratelor de jandarmi  județene. Această activitate beneficiază de prezența ofițerilor și subofițerilor din Inspectoratele de Jandarmi Județene Buzău, Brașov, Covasna, Constanța, Mehedinți, Tulcea,  precum și din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

   

Curs de inițiere destinat personalului poliției locale cu atribuții în domeniul ordinii publice și al circulației rutiere.

     În data de 17.09.2018 a debutat și programul formativ destinat poliției locale. În conformitate cu Legea 155 din 2010 – Legea poliției locale, formarea inițială a acestei categorii de personal se desfășoară în instituțiile de învățământ ale M.A.I., Centrul de Formare Inițială și Continuă din Orăștie fiind una dintre acestea. La aceste cursuri participă personalul poliției locale cu atribuții în domeniul ordinii publice și al circulației rutiere. Seria a III a are un număr de 20 cursanți din cadrul polițiilor locale sau primăriilor din Timișoara, Arad, Constanța, Zărand, Sântămăria Orlea, Gherla, Ghiroda și Caransebeș. Programul formativ se desfășoară pe o perioadă de 3 luni, până în 14.12.2018.

 

 

Curs destinat reprezentanților lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

     Toamna, în mod special luna septembrie, a debutat la Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. –Orăștie cu mai multe cursuri în domeniul securității și sănătății în muncă. Astfel, un nou curs de 40 de ore destinat reprezentanților lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se desfășoară în perioada 10-14.09.2018.

    Conținutul cursului asigură transpunerea prevederilor legislative prevăzute în H.G. 1425 din 2006 în activitatea inspectoratelor județene pentru situații de urgență.Participanții la acest curs sunt cei care pot desfășura următoarele activități:  colaborează cu angajatorul pentru îmbunătățirea condițiilor de securitate și sănătate în muncă, însoțesc echipa/persoana care efectuează evaluarea riscurilor, ajută lucrătorii să conștientizeze necesitatea aplicării măsurilor de securitate și sănătate în muncă,  aduc la cunoștință angajatorului sau comitetului de securitate și sănătate în muncă propunerile lucrătorilor referitoare la îmbunătățirea condițiilor de muncă, urmăresc realizarea măsurilor din planul de prevenire și protecție și informează autoritățile competente asupra nerespectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă.

     Această activitate beneficiază de prezența ofițerilor și subofițerilor din Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență Cluj, Brașov, Buzău, Mehedinți, Prahova, Sibiu Timiș, Vrancea, precum și din cadrul Centrului Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență și al Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență.

 

Stagiu de pregătire în domeniul S.S.M. destinat personalului din Instituțiile Prefectului

     Securitatea și sănătatea muncii, precum și prevenirea riscurilor profesionale rămâne o problematică abordată cu prioritate de Ministerul Afacerilor Interne. Luna septembrie 2018 demarează cu un stagiu  de pregătire în acest domeniu pentru personalul din Instituțiile Prefectului.

     Stagiul își propune stabilirea unui mod unitar de interpretare, aplicare și respectare a actelor normative în vigoare, a prevederilor ordinelor, instrucțiunilor și dispozițiilor specifice în vederea desfășurării corecte a activităților de prevenire a riscurilor profesionale și protecție a lucrătorilor, precum și diseminarea unor bune practici în organizarea activităților din domeniul securității și sănătății în muncă.

     Activitatea este coordonată de directorul Direcției Inspecția Muncii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne  și beneficiază de prezența reprezentaților prefecturilor din municipiul București, respectiv din județele Neamț, Harghita, Prahova, Cluj, Satu Mare, Galați, Dolj, Olt, Argeș, Vâlcea, Arad, Botoșani, Brașov și Călărași.

 
IULIE

Curs de perfecționare ”Protecția C.B.R.N. NIVEL II”

      Reducerea riscurilor de producere a incidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare (C.B.R.N.) și a accidentelor majore în care sunt implicate substanțe periculoase, este unul dintre domeniile specifice de acțiune ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

     În acest context, în data de 16. 07.2018, a debutat cea de-a doua serie a programului de perfecționare ”Protecția C.B.R.N. NIVEL II”, destinat subofițerilor operativi din cadrul inspectoratelor județene pentru  situații de urgență.

    La acest curs participă 22 de subofițeri care sunt încadrați în structurile de profil și parcurg a doua etapă din formarea specifică  domeniului C.B.R.N.. Aceștia provin din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județul Olt, Sibiu, Sălaj, Timiș, Teleorman, Vâlcea și a Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență – Ciolpani.

 

Curs de perfecționare în domeniul ”Protecția Mediului”

      A doua serie  din anul de învățământ 2017-2018 a cursului  de perfecționare în domeniul ”Protecția mediului” destinat ofițeri/ agenți/ subofițeri/ maiștri militari/ personal contractual/ funcționari publici care îndeplinesc atribuțiile responsabilului de mediu se desfășoară în perioada 09-20.07.2018.

     La această serie participă  un număr  de  22  cursanți, atât  din cadrul inspectoratelor teritoriale de jandarmi sau pentru situații de urgență, cât și din partea prefecturilor sau altor instituții din domeniul administrației publice. Programul formativ este implementat  sub coordonarea Direcției Logistice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și vizează dezvoltarea cunoștințelor si aptitudinilor practice ale participanților in vederea gestionarii aspectelor referitoare la protecția mediului si la întocmirea documentelor specifice, prevăzute de legislația națională în domeniu.

 
 
Curs de perfecționare ”Achiziții Publice”

     În perioada 02-13.07.2018 se desfășoară cursul de perfecționare ”Achiziții publice”,  reprezintă un program formativ destinat personalului din M.A.I. cu atribuții specifice în acest domeniu.

     Organizat sub coordonarea Direcției Generale Logistice din Ministerul Afacerilor Interne, cursul de perfecționare ”Achiziții Publice” se află la a doua serie în cadrul anului de învățământ 2017/2018. Participanții acestei serii , în număr de 23,  reprezintă structuri diferite ale M.A.I , astfel: Prefectura București, Arad, Cluj, Vrancea și Tulcea, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră,  Inspectoratele de Jandarmi Județene Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Giurgiu , Tulcea și Covasna și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

      Necesitatea organizării acestui program formativ pentru personalul cu atribuții în domeniu din M.A.I. este justificată de ansamblul acestor activități, precum și de noutățile  legislative apărute în anul 2016.

     Acest curs își propune să contribuie  la dezvoltarea competențelor profesionale (generale și specifice) în domeniul ”Achiziții publice” prin aplicarea procedurilor, metodelor și mijloacelor specifice în executarea activităților/ realizării proceselor de achiziții publice.

 
 
IUNIE
Sesiune de pregătire pentru reprezentanții lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă

     În conformitate cu legislația națională în domeniul securității și sănătății în muncă și pentru punerea în aplicare a acesteia, la nivelul centrului, continuă sesiunile de pregătire, destinate reprezentanților lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă, prevăzute de H.G. 1425 din 2006, art.55.

     Programul formativ, organizat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, se desfășoară în perioada 04-08.06.2018 și are o durată de 40 de ore, în conformitate cu actele normative specifice aflate în vigoare.

   Principalele obiective propuse prin acest program formativ cuprind aspecte ce vizează: identificarea rolului și a atribuțiilor reprezentanților lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății lucrătorilor; optimizarea nivelului de cunoaștere a prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă; activități și acțiuni specifice; dezvoltarea unor deprinderi de implicare a reprezentanții lucrătorilor în cadrul activității de securitate și sănătate în muncă; aplicarea strategiilor de comunicare în rezolvarea sarcinilor profesionale.

      La această sesiune de pregătire  participa 21 de ofițeri și subofițeri din Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene din Arad, Alba, Mehedinți, Vâlcea, Dâmbovița, Suceava, Galați și Brașov, desemnați ca și persoane alese, selectate sau desemnate de lucrători, în conformitate cu prevederile legale, sa îi reprezinte pe aceștia în ceea ce privește problemele referitoare la protecția securității și sănătății lucrătorilor în muncă.

 

Cursul de specializare ”PAZĂ ȘI PROTECȚIE”

        În perioada 04.06-15.06.2018 se desfășoară prima serie din anul de învățământ 2017-2018, a programului formativ de specializare ”Pază și protecție” cu  participarea a 20 de subofițeri și agenți de poliție din Inspectoratele de Poliție Județene din Arad, Bihor și Olt, din cadrul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență Arad, Buzău, Brașov, Galați și Inspectoratele Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu și Timișoara.

      Cursul de specializare se adresează agenților/subofițerilor din structurile M.A.I. respectiv Aparatul Central al M.A.I. și structuri subordonate, I.G.P.R., I.G.P.F., I.G.S.U. și I.G.I. care desfășoară activități în cadrul dispozitivului de pază și protecție al sediilor proprii, ca formă de acțiune adoptată în scopul asigurării integrității și securității obiectivelor, bunurilor și valorilor, precum și a persoanelor din incinta acestora.

 

Curs de perfecționare ”PROGRAMARE INVESTIȚIONALĂ”

     Organizat sub coordonarea Direcției Generală Logistică din Ministerul Afacerilor Interne, cursul de perfecționare ”Programare investițională” se află la a doua serie în cadrul anului de învățământ 2017/2018 și se adresează personalului din cadrul M.A.I. care implementează sau urmează să implementeze obiective de investiții.

     Cursul, cu durata de două săptămâni, urmărește îndeplinirea obiectivului principal care constă în cunoașterea și aplicarea procedurilor, metodelor și mijloacelor specifice în executarea activităților în domeniul programării investiționale, ca parte importantă a realizării obiectivelor de investiții.

       Participanții seriei a doua, în număr de 16, reprezintă structuri diferite ale M.A.I., astfel: Prefectura București, Brașov, Sibiu, Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene Buzău, Harghita, Ialomița și Vrancea, Inspectoratele de Jandarmi Județene Bacău, Constanța, Hunedoara, Vâlcea și Administrația Națională a Rezervelor de Stat.

     În desfășurarea programului formativ de perfecționare alături de formatorii centrului, participă și ofițeri specialiști din cadrul Direcției Generale Logistică a Ministerului Afacerilor Interne.

 
 
MAI
 Convocare cu lucrătorii desemnați pentru executarea activităților de prevenire a riscurilor profesionale şi protecție a sănătății personalului din unitățile subordonate Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

     Preocuparea Ministerului Afacerilor Interne pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor este una permanentă și continuă. În acest context, începând din 20.05.2018, se desfășoară  convocarea profesională a subofițerilor desemnați pentru executarea activităților de prevenire a riscurilor profesionale și protecție a sănătății personalului din inspectoratele de jandarmi județene și alte unități ale Jandarmeriei Române.

     Această activitate, al cărei scop este stabilirea unui mod unitar de interpretare, aplicare și respectare a prevederilor ordinelor, instrucțiunilor și dispozițiilor specifice emise, necesare desfășurării corecte a activităților de securitate și sănătate în muncă, se va finaliza vineri, 25.05.2018, și  beneficiază de un număr de 47 participanți.

     Coordonarea activității este asigurată de personalul specializat din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu participarea reprezentanților Direcției Inspecția Muncii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

APRILIE

Curs de pregătire pentru reprezentanții lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă.

    În conformitate cu legislația națională în domeniul securității și sănătății în muncă și pentru punerea în aplicare a acesteia, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române desfășoară, în perioada 23-27.04.2018, un program formativ destinat reprezentanților lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă, cu durata de 40 de ore.

     La curs participă 19 ofițeri și subofițeri din cadrul Inspectoratelor Județene pentru Jandarmi Brașov, Dâmbovița, Prahova și Maramureș, desemnați ca și persoane alese, selectate sau desemnate de lucrători, în conformitate cu prevederile legale, să îi reprezinte pe aceștia în ceea ce privește problemele referitoare la protecția securității și sănătății în muncă.

 
Cursul de specializare Instructor în poligonul de tragere.

       Luna aprilie debutează cu desfășurarea primei serii, din anul de învățământ 2017-2018, a programului formativ de specializare ” Instructor în poligonul de tragere”, care se desfășoară în perioada 02.04-13.04.2018, destinat ofițerilor, subofițerilor și agenților de poliție din Inspectoratele de Poliție Județene din Iași și Bacău și din cadrul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență Botoșani, Maramureș, Mureș și Harghita. Cursul se organizează în vederea formării competențelor de organizare și conducere a lecțiilor/ședințelor de tragere cu armamentul, în poligoane, pentru polițiștii și militarii desemnați să desfășoare asemenea activități, potrivit normelor în vigoare.

 

 

MARTIE

Ședință de pregătire cu lucrătorii desemnați cu activitatea de prevenire a riscurilor profesionale și protecție a lucrătorilor din unitățile subordonate Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență

     În perioada 05.03-09.03.2018, Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, găzduiește o ședință de pregătire destinată lucrătorilor cu răspunderi în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență din întreaga țară.

     Acțiunea, la care participă 41 de subofițeri și ofițeri, vizează stabilirea direcțiilor prioritare de acțiune, în scopul eficientizării activității de prevenire a riscurilor profesionale și protecție a lucrătorilor.

     Având în vedere importanța deosebită a aspectelor de organizare și gestionare a activității de securitate și sănătate în muncă, ședința de pregătire beneficiază de prezența și implicarea specialiștilor din cadrul Direcției Inspecția Muncii a Ministerului Afacerilor Interne.

 
Curs de perfecționare în domeniul managementul deșeurilor.

          Continuând demersul formativ din domeniul larg al protecției mediului, în perioada 23.03-30.03.2018 se  desfășoară a doua serie a cursului de perfecționare în domeniul ”Managementul deșeurilor”, curs destinat ofițerilor/agenților de poliție/subofițerilor /maiștrilor militari/personalului contractual/funcționarilor publici din cadrul tuturor unităților/structurilor M.A.I. care îndeplinesc atribuții specifice persoanelor desemnate să urmărească și să asigure îndeplinirea obligațiilor prevăzute de legislația privind regimul deșeurilor, persoanelor desemnate cu responsabilitatea implementării colectării selective a deșeurilor în cadrul instituției sau persoanelor desemnate cu responsabilitatea urmăririi colectării selective a deșeurilor în cadrul structurii, conform fișelor posturilor.

       Această a doua serie beneficiază de prezența a 22 de cursanți din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean al Jandarmeriei Române, Instituția Prefectului sau Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

 
Curs pentru schimbarea specialității sau profilului de muncă - logistică

      Din categoria cursurilor destinate dezvoltării carierei profesionale, în perioada 12.03-23.03.2018, Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, găzduiește prima serie a cursului de schimbare a specialității/profilului de muncă destinat agenților de poliție care își desfășoară acum activitatea în profilul logistic. Programul formativ destinat schimbării specialității este axat atât pe abordarea noii specialități în ansamblu, cât și pe cunoașterea modalităților concrete de organizare a activităților din noului domeniu de activitate.  Această primă serie a reunit un număr de 25 de agenți de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

 
 
 
 
FEBRUARIE
Curs de perfecționare în domeniul protecției mediului.

       Prima seria din anul de învățământ 2017-2018 a cursului  de perfecționare în domeniul ”Protecția mediului” destinat ofițeri/agenți/subofițeri/maiștri militari/personal contractual/funcționari publici care îndeplinesc atribuțiile responsabilului de mediu se desfășoară în perioada 26.02-09.03.2018. Această primă serie beneficiază de o prezență a 25 de participanți, atât  din cadrul inspectoratelor teritoriale de poliție, de jandarmi sau pentru situații de urgență, cât și din partea prefecturilor sau altor instituții din domeniul administrației publice.

    Programul formativ a fost implementat  sub coordonarea Direcției Logistice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și vizează dezvoltarea cunoștințelor și aptitudinilor practice ale participanților în vederea gestionarii aspectelor referitoare la protecția mediului si la întocmirea documentelor specifice, prevăzute de legislația națională în domeniu.

 

Curs de pregătire pentru reprezentanții lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă.

       În perioada 19-23.02.2018, în cadrul Centrului se derulează o sesiune de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă,  organizată de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. La această activitate participă  20 de ofițeri și subofițeri din inspectoratele județene pentru situații de urgență din Bihor, Arad, Cluj, Botoșani, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Tulcea și Ilfov, desemnați ca și persoane alese, selectate sau desemnate de lucrători, în conformitate cu prevederile legale, sa îi reprezinte pe aceștia în ceea ce privește problemele referitoare la protecția securității și sănătății lucrătorilor în muncă.

 

 

Program formativ cu caracter de noutate – curs de capacitate profesională pentru  obținerea gradului de agent–șef de poliție.

          În perioada 05-16.02.2018 se desfășoară primul curs de capacitate profesională destinat agenților de poliție care au fost avansați la gradul de agent-șef de poliție. Acest program formativ are o specificitate deosebită, fiind singurul care aparține cursurilor ce vizează dezvoltarea carierei profesionale a unui agent de poliție. Astfel, pentru un număr de 25 de agenți de poliție din cadrul Direcției Generale Pașapoarte, Direcției Medicale din Ministerul Afacerilor Interne sau din Inspectoratul General pentru Imigrări acest curs reprezintă  o incursiune în aspectele de noutate din domeniul ordinii și siguranței publice, iar absolvirea acestuia constituie condiția obligatorie pentru avansarea la gradul profesional de agent șef de poliție.

 

 
Ședința de evaluare a activității Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I.- Orăștie în anul 2017.
 
      În data de 01.02.2018 s-a desfășurat activitatea de „Evaluare a rezultatelor profesionale obținute de către Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. – Orăștie în anul 2017”. Activitatea a fost onorată de prezența în rândul personalului centrului a domnului comisar-șef de poliție Minoiu Valentin, director adjunct în cadrul Direcției Generale Management Resurse Umane a M.A.I., a domnului Kiszely Fabius Tiberiu, prefectul județului Hunedoara, a domnului Vasilescu Sorin – vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, precum și a reprezentanților structurilor de ordine și siguranță publică din județ.
      Invitații prezenți și-au exprimat aprecierea cu privire la eficiența activităților desfășurate de către Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. – Orăștie pe segmentul derulării programelor de formare profesională, subliniind rolul important al acestuia în domeniul creșterii gradului de pregătire teoretică și practică și a profesionalismului personalului participant la acestea.
 
 
 
IANUARIE
  Curs de inițiere în carieră specialitatea logistică și secretariat.

     Timp de 13 săptămâni, la Centrul de Formare Inițială  și Continuă al M.A.I.– Orăștie, 42 de subofițeri din cadrul a 20 Inspectorate Județene pentru Situații de Urgență și din cadrul unor unități speciale ale I.G.S.U,  participă la cursul de inițiere în carieră specialitățile logistică și secretariat.

     Programul de formare este destinat cadrelor militare subofițeri care au dobândit statutul de cadru militar prin încadrare directă sau transfer din instituțiile publice de apărare și securitate națională, pe funcții de execuție vacante, a persoanelor  cu studii corespunzătoare cerințelor postului din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

 
 
Curs inițiere pentru ofițerii din cadrul I.G.S.U., specialitățiile psihologie și logistică.

     Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. – Orăștie desfășoară primul program formativ destinat cadrelor militare – ofițeri specialiști din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, logistică și psihologie, în perioada 22 ianuarie - 16 februarie 2018.     

     Acest  program formativ se adresează ofițerilor încadrați direct în Ministerul Afacerilor Interne care au dobândit acest statut profesional, în calitate de specialiști cu studii corespunzătoare cerințelor postului.     

     La program participă ofițeri din 13 Inspectorate Județene pentru Situații de Urgență, 1 ofițer din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și 1 ofițer de la Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență.

 

 Curs de perfecţionare Protecţie C.B.R.N.- Nivelul I.
 
     Un număr de 25 ofiţeri şi subofiţeri specialişti în domeniul chimic, bacteriologic, nuclear şi de radiaţii participă la cursul de perfecţionare în domeniul C.B.R.N. (Chimic, Bacteriologic, Nuclear şi de Radiaţii). Obiectivul principal al programului formativ vizează perfecţionarea personalului din cadrul structurilor specializate ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în identificarea celor mai adecvate soluţii de prevenire şi intervenţie.
 
 
 
 
 
 
Curs  de  perfecţionare Inspector  în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
 
     Aflat la cea de a 12 - a serie de formare, cursul de „Inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, se adresează personalului Ministerului Afacerilor Interne care îndeplineşte atribuţii de lucrător desemnat sau membru al serviciului intern de prevenire şi protecţie a muncii.

     La acest program de formare profesională participă un număr de 23 cursanți din cadrul Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.